با گذشت چند هفته از ماجرای کپی سیمکارت تلفن همراه و حرف و حدیثهای پیرامون آن، این بار موضوع سوختن بیعلت برخی از سیمکارتها که گویا عمر مفید مشخصی برای استفاده تا چند سال دارند، مطرح شده است؛ اما به گفتهی محمد سلیمانی - وزیر ارتباطات و فنآوری اطلاعات - سیمکارت تلفن همراه، خود به خود نمیسوزد و در این صورت، حتما مشکل فنی دارد.

سیدعلی علویان - رییس هیات مدیرهی شرکت ارتباطات سیار - در گفتوگو با ایسنا، دربارهی گزارشهایی از دفاتر خدمات امور مشترکان تلفن همراه مبنی بر سوختن برخی از سیمکارتهای تلفن همراه بدون علت خاص که ظاهرا تاریخ مصرف آنها به پایان رسیده است، اظهار کرد: معمولا شرکتهای ارائه دهندهی خدمات تلفن همراه به منظور کنترل و جلوگیری از سوء استفادههای احتمالی مانند کپی سیمکارت، شمارندهای (کانتر) در سیمکارتهای تلفن همراه در نظر میگیرند، به همین منظور شرکت ارتباطات سیار نیز این شمارنده را برای تعدادی از سیمکارتها از چند سال قبل در شبکه ایجاد کرده که برای چهل و هشت هزار بار تنظیم شده است.
وی ادامه داد: به عبارت دیگر، بعد از این تعداد روشن و خاموش شدن یا جابهجایی در محدودهی مراکز سوییچ مختلف، سیمکارت مربوط غیر فعال میشود؛ اگر فرض را بر آن بگیریم که روزانه به طور متوسط یک دستگاه تلفن همراه ده بار روشن و خاموش یا مجددا در شبکه ثبت شود، در سال در حدود سه تا چهار هزار بار این تجدید ثبت در شبکه انجام میگیرد که با در نظر گرفتن این تعداد، عمر مفید سیمکارت بیش از ده سال طول میکشد.
او با اشاره به این که سیمکارت مربوط بعد از ازکار افتادن باید تعویض شود، تصریح کرد: تشخیص پر شدن کانتر مربوط در شبکه امکانپذیر است. با توجه به اینکه هزینهی تعویض سیمکارت در قبوض تلفن همراه منظور میشود، لذا ترتیبی اتخاذ خواهد شد تا برای تعویض سیمکارتهای مشترکانی که به دلیل پر شدن کانتر مربوط از کار افتاده باشند، بدون هزینهی اضافی انجام گیرد.
رییس هیات مدیرهی شرکت ارتباطات سیار در پایان خاطرنشان کرد: برای سیمکارتهای جدید شبکه میزان دفعات شمارندهی مذکور پنج برابر شمارندهی قبلی افزایش داده شده است و مسالهای برای این سیمکارتها وجود ندارد.
همچنین پیش از این سرپرست روابط عمومی شرکت ارتباطات سیار، از تعویض 22 هزار و 622 سیمکارت تلفن همراه خبر داده و گفته بود: از این تعداد، چهار هزار و 729 سیمکارت در تهران بزرگ و مابقی در سایر نقاط کشور بوده است و مسالهی تعویض سیمکارت از مشکلاتی بوده که مشترکان در تماسهای مکرر با ارتباطات مردمی شرکت ارتباطات سیار مطرح میکنند.
به گفتهی وی، سه مقولهی سوختن، مفقود شدن و سرقت سیمکارت از دلایل تعویض و تغییر آن است و حرارت، امواج، ضربه، تغییرات ولتاژ و اشتباه قرار دادن سیمکارت، از عوامل عمده سوختن سیمکارت بهشمار میرود.
ابوالفضلی با اشاره به سیمکارتهای وارد شده در دوره اول (سال 73) گفته بود: این سیمکارتها بعد از کارکرد محدودی میسوخت که پس از این دوره، سیمکارتهای وارد شده دارای کانتر بودند که تا 48 هزار بار کانکت کردن ظرفیت کارکرد داشتند و پس از این زمان میسوختند.
سرپرست روابط عمومی شرکت ارتباطات سیار همچنین خاطرنشان کرده بود: بررسیهای آماری نشان میدهد که به طور متوسط در سال حدود کمتر از یک درصد مشترکان به دلیل سوختن سیمکارت و به همان میزان نیز به دلیل سرقت و مفقودی، سیمکارتهایشان را تعویض میکنند.